Penzel Decor 

Pogosta vprašanja

Je mogoče dekorativne tehnike uporabiti tudi v kopalnici?

Da, dekoracije lahko izvedemo prav v vseh prostorih, tudi v kopalnici. To je mogoče, ker uporabljamo materiale, ki so že v osnovi visoko odporni na poškodbe in umazanijo, s posebnimi premazi in emulzijami pa dosežemo še vodoodbojnost. V kopalnici lahko dekorativne tehnike uporabimo tako na stenah, tleh kot tudi recimo v tušu.

Stene v stanovanju smo pred kratkim pobelili. Ali to ovira izvedbo dekoracije?

Če ste stene pobelili, ni nič narobe. Zaščitili jih bomo, prebarvali z ustreznim predpremazom in izvedli dekoracijo na način, kot si boste zaželeli.

Ali lahko izvedete dekoracijo sten, če je stanovanje že opremljeno s pohištvom?

To ni težava, ampak kvečjemu prednost, saj mora biti pohištvo stilsko usklajeno z dekoracijami. Pri novih stanovanjih zato celo svetujemo, da se jih pred izvedbo dekoracije opremi. Če imate v stanovanju že pohištvo, bomo tako skupaj z vami lažje ugotovili, kakšna dekoracija je primerna! Glede tehnične izvedbe pa tudi ni težav – pohištvo bomo premaknili toliko, da bomo imeli neoviran dostop do sten.

Je dekorirano steno mogoče obrisati brez poškodb?

V večini primerov stene že v osnovi dekoriramo z materiali, ki dopuščajo brisanje. Če pa so potrebe po čiščenju in brisanju večje, vse stene zaščitimo z namenskim lakom, ki zagotovi, da se stene ne poškodujejo.

Je potrebno dekoracijo zbrusiti s stene, če se je naveličamo in je ne želimo več?

Ob želeni prenovi ni potrebno zbrusiti ali drugače odstraniti obstoječe dekoracije. Če ima dekoracija neko strukturo, izvedemo glajenje, zapolnimo raze in steno pobarvamo. Steno, ki je bila dekorirana v tankoslojni tehniki, pa samo pobarvamo z izbrano barvo.

Imam izvirno idejo za dekoracijo sten. Jo lahko izvedete?

Izvedemo lahko skorajda vse, kar je znotraj meja fizikalnih zakonov in materialov, ki so na voljo :). V nas bije ustvarjalno srce, zato nam izvedba zelo izvirnih idej predstavlja še poseben izziv, pri tem pa se ne ustrašimo ovir. Z vami se bomo pogovorili o ideji in gotovo našli način, da jo uresničimo.

Kako in kje lahko izberem najprimernejšo dekoracijo za stanovanje?

Izberete lahko dekoracijo, ki ste jo nekje opazili sami – recimo na internetni strani, v gostinskem lokalu, poslovnem prostoru ali na domu svojih prijateljev. Lahko pa jo za vas izbere tudi oblikovalec prostorov oziroma arhitekt. Ko vas neka dekoracija navduši, se oglasite pri nas v salonu, kjer nam boste razložili svojo zamisel, mi pa bomo povedali, kako jo je mogoče uresničiti. V pomoč pri pogovoru nam bodo naši vzorčni paneli, ki so lahko povezani z vašo zamislijo in so tudi odličen približek končne podobe stene. Poleg vzorcev je na voljo tudi možnost barvne izbire iz katalogov. Če je vaša želja zelo netipična, pa bomo za vas posebej izdelali vzorec v želeni tehniki in barvi.

So stenske dekoracije drage?

Stenska dekorativa je seveda dražja od običajnega beljenja, vendar dekoracija v prostor vnaša tudi bistveno večji pečat, kot navadna zidna barva. Gre za strokovno zahteven izdelek, ki je skrbno izveden do zadnjega detajla, zaradi kreativnega vložka pa je pogosto prava umetnina. Sicer pa se stenske dekoracije med seboj cenovno močno razlikujejo glede na tehniko izvedbe in uporabljeni material. V dogovoru z vami pri Penzlu vedno poskrbimo, da je cena storitve za vas sprejemljiva.

Je potrebno dekoracije na stenah in drugih mestih kakorkoli vzdrževati?

Posebno vzdrževanje ni potrebno – zanje je treba skrbeti samo toliko kot za običajno zidno barvo ali še manj. V primeru, da se dekoracija umaže, pa je čiščenje še enostavnejše kot pri večini osnovnih barv – površino preprosto očistimo, ne da bi pri tem odstranili nanos barve ali drugače poškodovali dekoracijo.

Kakšna je obstojnost oz. življenjska doba stenskih dekoracij?

Pri izvedbi dekoracije uporabimo najkakovostnejše materiale, ki so bistveno obstojnejši kot običajna barva. Že nekaj prostorov, kjer smo izvedli tehniko dekoracije, smo jo kasneje osvežili – ker ni bilo nikakršne potrebe po obnovi dekoracije, smo jo zaščitili, da se ni umazala, ostale stene pa smo na novo pobelilili. Prepričan sem, da boste pri osvežitvi prej zamenjali vse ostalo kot dekoracijo.

Je mogoče z dekorativnim betonom ali mikrotopingom opremiti tudi kopalnico?

Da, z imitacijo betona oziroma mikrotopingom je mogoče opremiti tudi kopalnico, in to je tudi vse bolj priljubljena izbira. S to rešitvijo se izognete fugam, ki so največja slabost ploščic – skozi čas se v njih začne nabirati umazanija, posledica pa so neprivlačne fuge, ki jih običajno težko sčistimo. To tehniko opreme kopalnic lahko z uporabo modernih materialov izvedemo tako na stenah kot tudi na tleh.

Kaj je razlika med naravnim kamnom in imitacijo kamna – ima slednji kakšne prednosti?

Razlik med naravnim kamnom in imitacijo kamna je veliko. Naravni kamen ima več naravnih sestavin, zato ne moremo popolnoma vplivati na njegovo barvo in strukturo. Kamen je za vgradnjo tudi bistveno težji, če se ga po nekem času naveličamo, pa moramo gradbeno posegati v steno, da ga odstranimo. Prednosti pri imitaciji kamna je poleg zgoraj navedenih še kar nekaj: sami izbiramo barvo (pri tem je lahko kamen tudi večbarven), pri vgradnji je cela stena kot monolit, torej čisto brez fug, za nanos tehnike pa je potrebnih samo 3 mm, kar pomeni, da ne vzame skoraj nič prostora. Če pa bi se imitacije kamna čez nekaj časa naveličali, jo enostavno samo slikopleskarsko zgladimo in pobrusimo, stena pa je pripravljena na novo dekoracijo.

So imitacije lesa v splošnem tako kakovostne, da spominjajo na pravi les?

Imitacijo lesa je možno izvesti zelo avtentično. Stranka, ki ne ve, da gre za imitacijo lesa, jo bo ob vstopu v prostor praviloma zamenjala za pravi les. Imitacija lesa je lahko zelo elegantna, gladka kot obdelan in lakiran les, lahko pa je videti tudi kot zelo surov, neobdelan, od časa načet lesen tram.

Ali je mogoče videz rje ustvariti tudi na leseni in stekleni podlagi?

Vsako tehniko je možno izvesti na praktično katerikoli podlagi. Videz rje smo oblikovali že tudi na aluminijasti podlagi in na umetnih masah, pogosto pa v sodelovanju z mizarjem tudi na leseni podlagi. Stvar naše strokovnosti je, da zagotovimo, da bo stik materiala in podlage kakovosten in ne bo prišlo do odstopanj.

Želim posebno, unikatno dekoracijo, a mi manjka ustvarjalnosti. Lahko idejo priskrbite vi?

Seveda, z velikim veseljem. Zaupajte nam, kaj približno bi si želeli, kakšen stil in barve so vam blizu in kakšno pohištvo imate v prostoru. Skupaj bomo pogledali tudi, kakšne ideje na tem področju že obstajajo, da vidimo, v katero smer ‘vas nese’. Nato pa bomo napeli vse ustvarjalne sile, da za vas ustvarimo podobo dekoracije, ki vam bo všeč!

Kako pripraviti steno za beljenje?

Stena mora biti pred beljenjem ali barvanjem suha in čista. To pomeni, da na steni ni prašnih delcev, zaradi katerih se barva morebiti ne bi oprijela podlage oziroma stene. Na steni tudi ne sme biti krušljivih delov ali odstopljenega ometa oziroma beleža. Pred barvanjem je steno priporočljivo premazati z akrilno emulzijo, ki omogoča enakomerno vpojnost barve.

Kako se razlikujeta beljenje stropa in stene?

Med beljenjem ali barvanjem sten in stropa ni večje razlike, uporablja se enak material. Velja pa upoštevati, da je strop nekoliko težje beliti in barvati, saj je občutek za nanos barve drugačen kot na steni.

Kako kombinirati barve pri beljenju sten?

Pri beljenju in barvanju sten raje ne uporabljajte pretemnih barvnih tonov, ki optično zmanjšajo prostor. Seveda pa je vse zelo odvisno od velikosti prostora, ki ga imate namen pobarvati. Če se odločite za temnejši ton barve, si morda izberite eno steno, ki jo boste pobarvali v tem tonu, ostale pa pobarvate v svetlejšem odtenku iste barve. Tako bo ves prostor v isti barvi, a v več različnih odtenkih, kar ustvari prijeten učinek.

Na kaj je treba biti pozoren pred pleskanjem sten?

Preden se lotite pleskanja sten, poskrbite, da je strop ali stena, ki jo boste barvali ali belili, čim bolj prazna. Odstranite slike, plakate in spominke – predmete začasno pospravite in jih šele po končanem pleskanju postavite nazaj. Tla in ostalo pohištvo temeljito zaščitite s trakovi in folijami, da barva ne steče po parketu ali omari.

Ali vlaga vpliva na sveže pleskano steno?

Vlaga je večni problem, še posebno v starejših blokih in hišah, večinoma na severni steni stanovanja. Če na steni opazite sledove plesni, ki so ponavadi temne barve, jih najprej odstranite. Površinsko plesen odstranite z vlažno krpo in obrišite, nato počakajte, da se stena posuši, zatem pa steno še premažite s sredstvom za odstranjevanje plesni. Šele ko je stena premazana, jo lahko prepleskate.

Kako izbrati najprimernejšo barvo za pleskanje stene?

Za pleskanje stanovanja so primerne vse barve. Prava je tista barva, ki je vam všeč. Vseeno pa drži, da se prostori razlikujejo med seboj, kar pomeni, da v enih prostorih isti odtenek barve učinkuje povsem drugače kot v drugih.

Ali svetloba prostora vpliva na izbiro barve za beljenje?

Tudi svetloba zelo vpliva na izbiro barve za beljenje. Če je prostor velik in svetel, lahko izberete tudi kakšno temnejšo barvo. V manjšem prostoru, kjer je manj dnevne svetlobe, pa bo ista barva (ali pa celo svetlejša) verjetno videti temnejša kot v večjem in svetlem prostoru.

Od česa je odvisna cena beljenja stanovanja?

Cena beljenja stanovanja je najprej odvisna od njegove velikosti – večje ko je stanovanje, nižja je cena. Odvisna pa je tudi od števila barvnih kombinacij – če bodo strop in vse stene bele, so dela dokončana hitreje kot če bo strop bel, razen ene rdeče stene pa bodo vse ostale zelene. Cena je odvisna tudi od tega, koliko zaščite je potrebne – cena za zaščito lahko zelo niha, saj je drugače, če je stanovanje vseljeno ali povsem brez pohištva.

Kontakt

Peter Gorečan 040 190 710
Aleksander Gorečan 040 553 783
Email naslov: info@penzel-decor.si